|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jeżyk
VIP
Dołączył: 28 Lis 2007
Posty: 3217
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 27 razy Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Sercem w Husowie. http://poezja120.pl.tl/ Płeć:
|
Wysłany: Pon 16:58, 23 Gru 2013 Temat postu: Ciasto z kaszy manny |
|
|
Wprawdzie moje kulinarne umiejętności są marne, ale podesłano mi taki przepis z innego Forum,więc się nim dzielę z Wami. Może ktoś przetestuje i podzieli się opinią o tych przysmakach. Sam nigdy nie miałem zamiłowania do kuchennych spraw. Całe moje dość długie kawalerskie życie było trochę na skróty pod tym względem. Coś gotowego w barze, jeśli była taka możliwość, albo to co było dostępne w sklepach, konserwy, wędliny, czasem zupa w torebce i chlebek oczywiście. Latem owoce a jesienią niekiedy grzyby, gdy była chęć iść do lasu. Ale nie narzekałem. Ceniłem sobie tę nieograniczoną swobodę, a to było właśnie ceną za tę wolność
CIASTO Z KASZY MANNY
Składniki na ciasto:
1 litr mleka, 13 łyżek stołowych kaszy manny, 1 szklanka cukru,
cukier waniliowy lub aromat (może być też śmietankowy), 1 kostka
margaryny, 2 łyżki czubate gorzkiego kakao,
2 duże podłużne paczki herbatników( w biedronce są fajne po około 2
złote paczka)
Składniki na polewę:
pól kostki margaryny, pół szklanki cukru i 2 czubate łyżki gorzkiego
kakao.
Wykonanie.
Od litra mleka odlewamy 1/3, resztę wlewamy do garnka( odpowiedni garnek
żeby mleko się nie przypaliło), wsypujemy szklankę cukru, cukier
waniliowy lub aromat, pokrojoną kostkę margaryny, 2 łyżki kakao i
zagotowujemy. Do odlanej porcji mleka wsypujemy kasze mannę( 13 łyżek),
dobrze mieszamy i wlewamy to do garnka gdy mleko z cukrem i margaryną
zacznie się gotować. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez kilka minut ciągle
mieszając aż kasza odpowiednio zgęstnieje. Na dnie dużej blaszki
rozkładamy herbatniki, na herbatniki wylewamy gorącą masę i na tą
gorącą masę układamy drugą warstwę herbatników. Kiedy ciasto
ostygnie robimy polewę lub rozpuszczamy gotową(kupioną w sklepie) i
wylewamy ją na wierzch ciasta równomiernie.
Jak zrobić polewę. Bierzemy garnek nie za duży ale taki żeby można
było w nim wygodnie mieszać trzepaczką(nie tą do ubijania białek a tą
do mieszania mąki do sosu czy ciasta na naleśniki), wrzucamy do garnka
margarynę, gdy zacznie się topić, dodajemy cukier i kakao, cały czas
mieszamy aby składniki się rozpuściły i przeniknęły nawzajem. Gdy
masa będzie gotowa, wylewamy ciepłą na ciasto. Ciasto jest najlepsze na
drugi dzień po zrobieniu, najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego. Uśmiech
RAFAELLO
1 litr mleka, 3 czubate łyżki stołowe mąki pszennej, 3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, aromat lub cukier waniliowy, kostka
margaryny, 1 opakowanie wiórków kokosowych 200g( w biedronce są dobre i
niedrogie) i dwie duże paczki krakersów solonych (również w biedronce są dobre jakościowo i niedrogie)
Od litra mleka odlewamy część aby rozrobić w niej po 3 łyżki stołowe
mąki jednej i drugiej. Pozostałe mleko, zagotowujemy dodając szklankę
cukru i aromat, do gotującego się mleka wlewamy to rozrobione z mąkami,
zmniejszamy gaz i gotujemy 2 lub 3 minuty ciągle energicznie mieszając,
tak aby nie było grudek. Ugotowaną gorącą masę wylewamy do dużej
miski i studzimy. Gdy masa jest odrobinę ciepła, dodajemy margarynę i
mieszamy tłuczkiem aż powstanie jednolita masa. kiedy masa będzie
gotowa, wsypujemy wiórki kokosowe( zostawiamy ok. ¼ wiórków do
posypania ciasta po wierzchu ciasta). Po dodaniu wiórek mieszamy
dokładnie ale mocno nie ucieramy aby nie zniszczyć struktury wiórków.
Następnie na dużej blaszce rozkładamy warstwę krakersów ale luźno, bo
jeśli będą bardzo ścisłe, to po napęcznieniu krakersy mogą unosić
ciasto do góry. Na krakersy nakładamy 1/3 masy i delikatnie ją
rozprowadzamy, potem następna warstwa krakersów i znów masa tak jak
uprzednio. Po raz trzeci, to samo, ale cały czas musimy pamiętać aby
krakersy nie były ułożone zbyt ściśle. I znów na krakersy, trzecia
warstwa masy. Wierzch posypujemy równomiernie pozostała ilością wiórek
kokosowych.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień po zrobieniu, najlepiej
przechowywać w lodówce
Smacznego Uśmiech
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
husarz
Nowy
Dołączył: 12 Mar 2014
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Pon 16:15, 17 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
dziękuję, jestem na diecie i zbieram po internecie wszystkie przepisy z kaszą:-). Tego jeszcze nie mam i w wolnej chwili się za niego zabiorę
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez husarz dnia Czw 15:50, 08 Maj 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jeżyk
VIP
Dołączył: 28 Lis 2007
Posty: 3217
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 27 razy Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Sercem w Husowie. http://poezja120.pl.tl/ Płeć:
|
Wysłany: Wto 12:55, 18 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Cieszę się że być może, pomogłem odnaleźć coś stosownego i smacznego zarazem. Jeśli test wypadnie dobrze, spróbuję przekonać małżonkę aby przygotowała coś takiego. Czekamy więc na opinię
Osoba która przesłała mi ten przepis ma w tych sprawach duże doświadczenie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ProstO
Nowy
Dołączył: 23 Lis 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Pon 15:13, 28 Lis 2016 Temat postu: |
|
|
Dziękuję.
Chcę zrobić żonie prezent i ugotowić coś
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|